Obitelj ATOS 3D skenera

 

ATOS (eng. Advanced TOpometric Sensor) je obitelj industrijskih optičkih 3D skenera visoke rezolucije. Primjenjuju se u industriji za trodimenzionalnu digitalizaciju komponenata, kao što su npr. dijelovi od lima, alati i matrice, turbinske lopatice, prototipovi, injekcijski prešani ili izliveni dijelovi. Rezultat mjerenja je geometrija kompletne komponente koja je digitalizirana u formi gustog oblaka točaka ili poligonizirane mreže koja precizno opisuje geometriju površine mjerenog objekta.

3D digitalizacija pomoću ATOS 3D digitalizatora moguća je na velikom rasponu veličina i kompleksnosti objekata mjerenja, te kao rezultat pruža:

 • 3D koordinate visoke točnosti
 • Usporedbu kompletne geometrije sa CAD podacima
 • Analizu devijacija po presjecima
 • Potpune mjerne izvještaje

ATOS ScanBox – Optički 3D mjerni uređaj


ATOS ScanBox je “plug-and-play” mjerni uređaj za potpuno automatiziranu 3D digitalizaciju i kontrolu oblika. ATOS ScanBox objedinjuje optimizirane industrijske komponente, mobilnost i maksimalnu sigurnost u 3D standardizirani mjerni uređaj.

 

 

ATOS Triple Scan – Revolucionarni princip 3D skeniranja

Sustav ATOS Triple Scan koristi posebnu mjernu i projekcijsku tehnologiju koju je razvio GOM. Korištenjem novih tehnologija ATOS Triple Scan mjeri s visokom točnosti čak i sjajne površine. Daje potpune podatke o egometriji površine čak i za komplekse komponente s dubokim rupama ili na oštrim rubovima turbinskih lopatica. Novom tehnologijom omogućena je redukcija broja potrebnih skenova te olakšano rukovanje sustavom.
Najnoviji ATOS Triple Scan 16M ima dvije kamere visoke rezolucije
od kojih svaka snima čak 16 000 000 mjernih točaka po skeniranju.
 

 

ATOS Compact Scan – Kompaktna klasa 3D skenera


Nova lagana i kompaktna konstrukcija ATOS Compact Scan otvara nova područja primjene i osigurava krajnju prilagodljivost za trodimenzionalno mjerenje komponenti kao što su kovani, lijevani ili brizgani dijelovi …

 

 

ATOS Core – Jezgra za 3D skeniranje i inspekciju

ATOS Core
ATOS Core je specijaliziran za 3D skeniranje malih i srednjih objekata dimenzija do 500 mm. Senzor je osnova za razne mjerne zadatke od jednostavne 3D digitalizacije do potpuno automatiziranog mjerenja i inspekcije…
 

 

ATOS ScanPort – stolni skener
za automatizirano 3D skeniranje malih objekata


ATOS ScanPort, stolni optički 3D skener vrhunske kvaliteta za mjerenje i kontrolu malih objekata ima 3+3 kinematiku: tri motorizirane i tri ručne osi. Idealan je za optimizaciju mjerenja i zadatke koji se ponavljaju zbog potpuno automatizirane rotacije, nagiba i linarnog pomaka.

 

 

Blue Light Technology – skenirajte neovisno o okolišnom svjetlu

Novi ATOS Triple Scan projicira strukturirano svjetlo koristeći tehnologiju plavog svjetla. Plavo svjetlo uske valne duljine omogućuje provođenje preciznih mjerenja neovisno o okolišnom osvjetljenju.

 

3D digitalizator visoke rezolucije za veliki raspon veličina mjernih objekata

Obitelj ATOS digitalizatora koristi mjerne kamere visoke rezolucije opremljene sa posebno razvijenom optikom za precizna mjerenja oblika.

Točnost, mjerna rezolucija i mjerni volumen potpuno su prilagodljivi zahtjevima mjerenja. Time se postiže najveća rezolucija za male komponente sa mjernim volumenima do 38mm ili ekstremno brze digitalizacije velikih objekata sa mjernim volumenima do 2 metra.

Ova fleksibilnost omogućava mjerenje velikog raspona dimenzija sa istom mjernom glavom. U sprezi sa sustavom TRITOP, ATOS je sposoban skenirati dijelove od preko 30m sa visokom lokalnom rezolucijom.

Industrijska kvaliteta za industrijske procese

Obitelj ATOS 3D skenera predstavlja precizno i jeftino rješenje za veliki broj primjena kao što su:

 • Kontrola kvalitete
 • Reverse Engineering
 • Rapid Prototyping
 • Rapid Milling
 • Digital Mock-Up

Obitelj ATOS 3D digitizatora se proizvodi i kontinuirano unapređuje od 1995. Sa više od 2500 instalacija u mjeriteljskim laboratorijima i industrijskim postrojenjima širom svijeta, sustavi ATOS su već dugo uz kontaktne mjerene uređaje prihvaćeni kao standardna mjerna oprema.

3D senzori ATOS kombiniraju visoku kvalitetu podataka sa kratkim vremenom mjerenja i fleksibilnost i stabilnost kod industrijske primjene.

Univerzalna sigurnost procesa

 

Obitelj ATOS 3D skenera je dokazana i prihvaćena u industrijskim proizvodnim lancima. Integracija mjernih sustava ATOS u industrijski razvojne i proizvodne procese pomaže u:

 • Skraćivanju vremena potrebnog za početak proizvodnje
 • Optimizaciji kvalitete komponenata
 • Ubrzavanju vremena proizvodnje
 • Održavanju visoke razine kvalitete tijekom cijelog proizvodnog procesa
 • Uspostavljanju rane analize trendova u proizvodnim procesima
 • Smanjivanju škarta i potrebe za doradom, što smanjuje gubitak vremena i novca
 • Automatizaciji kontrole kvalitete; poboljšavanje ukupne kontrole kvalitete s manjim brojem zaposlenih i većom brzinom izvršavanja zadataka.

 

Vrhunska kombinacija optičkih i taktilnih mjerenja

ATOS mjerno ticalo (eng. Touch Probe) ujedinjuje optička i kontaktna 3D mjerenja. Omogućuje brza mjerenja, čak i u točkama koje je inače teško izmjeriti, izravnu usporedbu prema CAD geometriji, mjerenje primitiva, brza mjerenja individualnih točaka i poklapanje u realnom vremenu.

3D skeniranje površine optičkim beskontaktnim sustavom ATOS i taktilna mjerenja korištenjem Touch Probe provode se sa jednim sustavom ATOS i analiziraju u jednom programskom paketu. Osim samog mjernog ticala kojeg operator drži u ruci nije potreban nikakav dodatni hardver.

Integrani, sljedivi mjerni i inspekcijski programski paket

GOM u potpunosti razvija i proizvodi svoja programska i hardverska rješenja. Snažni, pouzdani i sljedivi programski paketi ATOS Professional i GOM Inspect Professional upravljaju sa mjernom glavom, obrađuju 3D oblak točaka te vrše inspekciju na izmjerenim podacima. Preko jednostavnog korisničkog sučelja programski paketi ATOS Professional i GOM Inspect Professional omogućava provođenje svih današnjih zadaća u kontroli kvalitete, proizvodnim procesima i povratnom inženjerstvu.

Saznajte više o sustavu ATOS – brzi izbornik

 

[si-contact-form form='2']